Uitvaart checklist

Wanneer u (of de overledene) een goede uitvaartverzekering heeft afgesloten en de keuze voor een passende uitvaartverzorging is gemaakt, zullen de meeste praktische zaken u uit handen worden genomen. Toch zijn er – afhankelijk van uw uitvaart – een aantal punten waar u zelf nog over na moet denken. Het is begrijpelijk dat u niet direct weet waar u aan moet denken, zeker wanneer u nog nooit iemand verloren heeft. Om u hierbij te helpen hebben wij een uitvaart checklist opgesteld. Wilt u weten welke zaken direct geregeld moeten worden na het overlijden, lees dan onze checklist na overlijden.

1: Kleding en sieraden uitzoeken

Snel na het overlijden wordt de overledene voor de laatste keer verzorgd. Wanneer de persoon opgebaard wordt, dan wilt u natuurlijk dat deze er zo mooi en verzorgd mogelijk uitziet. Dit kan geregeld worden door de uitvaartverzorger, maar als u zelf bij wilt dragen zijn de kleding een mooie plaats om te beginnen. U mag de kleding en de sieraden verzamelen die de overledene aanheeft tijdens de opbaring en de begrafenis of crematie.

2: Rouwbloemen uitkiezen

Heeft u de kleren uitgezocht, dan kunt u verder gaan met het uitkiezen van rouwbloemwerken. De rouwbloemen vormen de aankleding van de uitvaart en kunnen tevens veel steun bieden op deze moeilijke dag. Lees meer in ons artikel over rouwboeketten.

3: Foto's en teksten voor de rouwkaarten en/of rouwadvertentie

Waarschijnlijk gaat u mensen op de hoogte stellen van het overlijden. Uw begrafenisondernemer kan u helpen bij het selecteren van rouwkaarten en een rouwadvertentie. De tekst is een moeilijk onderdeel. U kunt de zorg hiervoor op uzelf nemen, maar ook hierbij kan de uitvaartverzorger u helpen. Denk ook na over uw tekst tijdens de dienst.

5: Muziek voor de dienst

Misschien heeft u met de overledene een afspraak gemaakt over de muziek tijdens de dienst. Hoe dan ook kan de muziek een grote bijdrage leveren aan de beleving en de afsluiting. Lees ook ons artikel over uitvaartmuziek.

6: Andere persoonlijke wensen

Andere persoonlijke wensen zijn ook onderdeel van de checklist uitvaart regelen. Misschien wilt u een luxere kist, meer vervoer, meerdere sprekers en dragers of een uitgebreide koffietafel. Dit kunt u samen met uw uitvaartverzorger regelen.

 

Wat kan er op een grafsteen?

Een grafsteen is veel meer dan alleen een stuk steen op een begraafplaats; het is een blijvende herinnering aan een geliefde, een venster naar hun leven en persoonlijkheid.

> lees meer

Dekking uitvaartverzekering

Wanneer u uitvaartverzekeringen gaat vergelijken bent u natuurlijk geïnteresseerd in wat een uitvaartverzekering allemaal dekt. U wilt er immers van verzekerd zijn dat u uw

> lees meer